DICHTBUNDEL ‘IK BEN EEN HUMORDENAAR’ OPGEGRAVEN
16859
post-template-default,single,single-post,postid-16859,single-format-standard,bridge-core-2.7.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

DICHTBUNDEL ‘IK BEN EEN HUMORDENAAR’ OPGEGRAVEN

GEDENKWAARDIGE BOEKPRESENTATIE BIJ PSV

EINDHOVEN – Marc Meeuwis ontmoette ooit de toenmalige Ajax-doelman Edwin van der Sar en bekende: ‘Ik ben eigenlijk voor PSV’. Waarop Van der Sar antwoordde: ‘Ach, één fout is nog altijd een negen’.

Het was één van de vele PSV-Ajax-grappen die er tijdens de boekpresentatie van Andy Marcelissen in het Philips Stadion werden gemaakt. PSV-en Ajax-aanhangers kunnen prima samen in één ruimte vertoeven, mits de juiste vorm van tolerantie en zelfspot aanwezig is. Het beste bindmiddel van verdraagzaamheid is humor. En daar was op deze avond geen gebrek aan.

Jan Marcelissen verhaalde over een gebeurtenis eind jaren ’80, waarbij hij samen met Piet Zijlmans een dag te vroeg bij PSV-Ajax arriveerde. Op onverklaarbare wijze raakten ze in het stadion op het veld en speelden samen in een leeg stadion met een bal die er helemaal niet was. Ze scoorden de ene na de andere treffer en vierden dat met supporters van lucht.

Fijne verhalen over oud-PSV-ers Hans van Breukelen en Berry van Aerle – die ook bij de presentatie aanwezig waren – kwamen van de dichter des Larielands zelf. Zijn ode aan Turbo-Berry was er één om in te lijsten.
Dat was het portret van Berry van Aerle ook en Sebastiaan Marcelissen tekende er voor. Uit handen van Andy en namens de portretschilder zelf, kreeg Van Aerle zijn gelijkenis cadeau.
Een herinnering van dezelfde aard was er ook voor Marc Meeuwis. Ook hij schreef, net als Berry van Aerle, een voorwoord voor het vierde gedichtenboekje.

Een grote rol was er weggelegd voor Patrick Marcelissen. Zijn gevoelige nawoord zorgde voor sentimentele kriebels. Het werd prachtig begeleid door Marco Swiggers, vriend van Andy, die later samen met Patrick het nummer ‘Anemoonlaan 4’ speelde. Een kippenvelnummer over het geboortehuis van de plezierpoëet.

Oosterhouts schrijver en fotograaf Casper van Aggelen vertelde een verhaal over een optreden van Andy in theater De Bussel, waarbij een leeg flesje cola van Anita Meijer als broekvulling werd gebruikt. Terwijl het publiek naarstig uitkeek naar de komst van Roel van Velzen, kwam Andy op met de woorden: ‘Goedenavond beste mensen, dit wordt mijn eerste optreden met Roel’.

Na de pauze was het de beurt aan Piet Zijlmans. Samen met Jan Marcelissen had hij een onderzoek gedaan naar de betekenis en de gevolgen van de poëzie van Andy Marcelissen voor de wereld. De resultaten kwamen voort uit een universitair onderzoek. Het zorgde voor een ononderbroken lach bij de bezoekers.

De boekpresentatie werd uiteindelijk afgesloten met een signeersessie die duurde tot in de kleine uurtjes. Marcelissen en de aanwezige gasten kunnen terugkijken op een onvergetelijke introductie van ‘Ik ben een humordenaar’, die bij aanvang van de avond op de grote schermen van het Philips stadion konden zien hoe het boekje door Andy onder de penaltystip werd opgegraven.